Những sự thật ít được biết về cuộc đời của Napoleon Hill (hay những điều bạn sẽ không học được từ những cuốn self-help của Napoleon Hill)

Bài viết sẽ giúp bạn nhìn thấy những sự thật về cuộc đời của tác giả cuốn “Suy nghĩ và Làm giàu”, những điều mà không ai trong ngành công nghiệp self-help muốn cho bạn biết về một tượng đài trong ngành của họ – Napoleon Hill.

Xin chú ý: Bài viết không có bất kỳ đánh giá nào với “Suy nghĩ và Làm giàu” (“Think and grow rich”) hay bất kỳ tác phẩm self-help nào của Napoleon Hill. Tất cả những câu chuyện chỉ soi rọi vào cuộc đời phi thường của Hill và những bí quyết thành công Hill thực sự dùng trong cuộc đời ông (chứ không phải những bí quyết ‘về quyền năng tư tưởng’, ‘năng lượng vũ trụ’ trong những cuốn sách ông viết). [* bạn nào quan tâm có thể đọc thêm bài viết mới này của tác giả: “Self-help: Đọc sao cho khỏi ngộ độc”]

1.) Những thành công đầu đời.

Oliver Napoleon Hill sinh năm 1883. Oliver Napoleon Hill là tên đầy đủ của ông. Chỉ từ sau 1908 ông mới chính thức dùng tên là Napoleon Hill (lí do tại sao xin đọc tiếp sẽ rõ).

Năm 1898, chàng trai 15 tuổi Oliver Napoleon Hill có sản phẩm thành công đầu tiên. Oliver làm cho một cô gái có bầu, làm cho cha cô gái tức điên, nhưng cuối cùng thì hai người cũng cưới. Được một thời gian không rõ bao lâu thì bỏ nhau.

10 năm sau vào năm 1908 Oliver Napoleon Hill khởi nghiệp lần đầu và thành công rực rỡ tại Alabama. Hill mở công ti buôn gỗ Acre-Hill Lumber tại Alabama. Công thức thành công? Đơn giản. Hill mua gỗ từ nhiều nguồn trên toàn nước Mỹ, Hill mua nợ hẹn sẽ trả tiền cho các chủ buôn sau một kỳ hạn nhất định. Sau đó, Hill bán gỗ ra tại thị trường Alabama với giá rất rẻ, nói trắng ra là bán phá giá, chỉ nhận tiền mặt. Gỗ bán hết sạch, các chủ buôn ở Alabama thì mất khách vì gỗ rẻ của Hill. Hill thu bộn tiền mặt về tay. Đến tháng 9 năm 1908, Hill quyết định bỏ văn phòng công ty tại Mobile, Alabama, mất tích đi nơi khác, để lại khoản nợ tiền mua gỗ từ các chủ buôn khắp nước Mỹ, lên đến tầm 20,000 đô-la thời bấy giờ.

Trích dẫn tờ Pensacola Journal. 17 tháng 10 năm 1908:

Chủ tịch và giám đốc của công ty Acree-Hill Lumber đang làm cho các chủ nợ  rất lo lắng không yên vì tông tích của ông. Hill đã không có mặt ở văn phòng kể từ ngày 8 tháng 8. 1

Và có vẻ như không ai tìm được Hill, tờ The Lumberman số ngày 1 tháng 11 năm 1908 đăng:

Hill đã rời thành phố được gần một tháng. Lúc rời thành phố Hill có nói với người thư ký của ông là ông đi thăm vài xưởng gỗ, và từ đấy đến giờ bà này không nhận được tin gì từ Hill.

Hill làm thế nào để né những hồ sơ kiện từ các chủ buôn gỗ ông quỵt tiền, đến nay vẫn là một ẩn số. Có một điều chắc chắn là tầm tháng 12 năm 1908, Hill đã lẩn tới Washington DC và sẵn sàng bắt đầu những thương vụ mới với cái tên mới là Napoleon Hill (bỏ tên Oliver đi).

Sau này nhìn lại cuộc đời mình vào năm 1908, Napoleon Hill đã luôn khiêm tốn không nhắc lại về phi vụ thành công chói lọi tại Alabama, ngược lại ông chỉ nhớ  về lần gặp mặt với tỷ phú Andrew Carnegie tại New York. Và theo lời kể lại của Napoleon Hill mà chúng ta ngày nay thấy trong những cuốn sách của ông (điển hình là ‘Suy nghĩ và làm giàu’), Andrew Carnegie đã truyền lại bí kíp về những ‘nguyên tắc thành công’, ‘mastermind alliance’. Hill còn nhớ như in nhiệm vụ mà Andrew Carnegie giao cho ông, nhiệm vụ trong 20 năm sau đó là viết về những bí quyết thành công của những người vĩ đại như Thomas Edison, Henry Ford, Alexander Graham Bell. Vì đây là một sứ mệnh cao cả nên Hill sẽ không nhận được hỗ trợ tài chính từ Carnegie.

Tất cả đều là những hồi ức rõ nét trong đầu Hill về năm 1908 đó, tuy nhiên nhà văn David Nasaw người viết tiểu sử của Andrew Carnegie lại không có được những thông tin về cuộc gặp mặt này. Khi được hỏi về cuộc gặp mặt giữa Carnegie và Hill, David Nasaw khẳng định, với toàn bộ những tài liệu ông có được về cuộc đời Andrew Carnegie, không hề có một bằng chứng gì về cuộc gặp mặt giữa Hill và Carnegie. Ông khẳng định, không có bằng chứng nào về việc Hill đã phỏng vấn Carnegie về bí quyết thành công. Và trên thực tế thì tất cả những thông tin ngày nay chúng ta có được về cuộc gặp mặt này đến từ hồi ức của Hill về năm 1908 huy hoàng kia… 2

2.) Hiệu trưởng Automobile College of Washington

Tại Washington D.C, Napoleon Hill với số tiền có được từ thương vụ Alabama, thành lập Trường Ô-tô Washington (Automobile College of Washington). Hill làm hiệu trưởng trường.

Hill tuyển sinh viên với lời quảng cáo là có thể dạy cho bất kỳ ai biết lắp ráp ô-tô trong 6 tuần đào tạo. Một lời hứa hẹn khá hấp dẫn trong thị trường Ô-tô đang bùng nổ tại Mỹ thời bấy giờ. Sau khi tốt nghiệp, Hill hứa sẽ giúp sinh viên tìm việc kiếm từ 75 đến 200 đô-la một tuần (200 đô thời bấy giờ bằng khoảng 5000 đô bây giờ).

Với đầu óc tư duy làm giàu nhạy bén, Hill đã chuẩn bị một mô hình kinh doanh đằng sau trường học của mình. Học viện của Hill thực chất là một cách để kiếm nhân công miễn phí để lắp ráp ô-tô cho công ty Carter Motor, – đối tác của Hill. Trên thực tế, học viên của Automobile College of Washington phải trả tiền để được làm không công cho Hill và Carter Motor.

Mô hình kinh doanh sáng tạo của Hill kéo dài được 3 năm, đến đầu năm 1912 Carter Motor tuyên bố phá sản.

Hill vẫn tiếp tục duy trì Automobile College of Washington, ông linh hoạt chuyển đổi mô hình từ dạy sinh viên lắp ráp ô-tô sang dạy sinh viên bán ô tô. Lần nay Hill hứa với sinh viên là sẽ dạy cho họ cách bán ô-tô để nhận hoa hồng 400 đô từ mỗi chiếc xe họ bán được, từ đó kiếm ít nhất 4800 đô một năm, thậm chí hơn thế nữa. Và học viện còn hứa sẽ tặng cho mỗi sinh viên 3 đô-la cho mỗi sinh viên họ giới thiệu đăng ký học thành công. (Nghe quen không các bạn? Bán hàng đa cấp đó!)

Tuy nhiên học viện phải đóng cửa trong năm 1912. Hill cùng người vợ mới cưới, Florence (nhà cô này giàu, có điều kiện, cấp  vốn 4000 đô cho Hill trong thương vụ kể trên) chuyển đến ở với gia đình Florence ở Lumberport.

3.) Nghệ thuật ứng xử với những lời chỉ trích

Napoleon Hill có duyên làm hiệu trưởng. Tháng 9 năm 1915, lại mở Học Viện George Washington (George Washington Institute) tại Chicago.

Lần này Hill mở trường để dạy cho sinh viên về những ‘nguyên tắc thành công’, và nghệ thuật xây dựng lòng tự tin. Như một phần của khoá học, Hill khích lệ các em sinh viên viết thư gửi cho các tờ báo để ủng hộ Hill chạy đua cho một ghế ở Quốc hội. Một vài sinh viên tại Học Viện George Washington sau một thời gian học đã phê phán khoá học ở Học Viện không đủ chuẩn để được thừa nhận tín chỉ học phần, cho rằng Hill lừa bịp họ.

Hill rất bình tĩnh, nhẹ nhàng nhấc điện thoại gọi điện cho FBI, bày tỏ sự nghi ngại về những ‘hành vi đáng ngờ’ của một sinh viên gốc Đức (người tham gia chỉ trích khoá học của ông). Em sinh viên này sau này bị bắt giữ trong thời gian thế chiến thứ nhất.

Mô hình kinh doanh của Hill lần này là gì? Hill kiếm tiền kiểu gì? 2 cách:

1.) Hill định giá trường học của mình đáng 100,000 đô-la. Ông chia thành 10,000 cổ phiếu, bán cho mỗi sinh viên với giá 10 đô một cổ phiếu.(Trên thực tế thì đến năm 1918, chính quyền Illinois bắt đầu nghi ngờ và điều tra, phát hiện ra rằng Học viện của Hill, với cơ sở vật chất nghèo nàn, định giá cao nhất cũng chỉ tầm 1200 đô-la).

2.) Để khuyến khích những sinh viên nghèo không có điều kiện. Hill lập ra quỹ First National Trust Association để cho sinh viên vay tiền với lãi suất trả góp là 5%. Sinh viên vay tiền từ quỹ này để nộp tiền học phí cho Hill. Một ý tưởng tuyệt vời, tiền đi từ túi của Hill vào túi của Hill, rồi sau một thời gian nhân đôi và cộng thêm 5%.

Đầu tháng 6 năm 1918, chính quyền Illinois trát giấy để bắt giữ Hill vì những hành vi kinh doanh có dấu hiệu lừa đảo. Và bằng một phương pháp huyền diệu nào đó, Hill tiếp tục thoát khỏi vòng lao lý. Những sinh viên của Học Viện George Washington có được hoàn tiền hay không thì không rõ. Tuy nhiên có một điều rõ là Napoleon Hill sau này nhìn lại, ông vẫn hết sức khiêm tốn về thành công của Học Viện, gần như là không nhớ gì, chỉ còn lại những ký ức rõ nét về những lần ông đến Nhà Trắng để cố vấn cho Tổng Thống Woodrow Wilson.

Theo lời kể lại của Hill cho những người viết tiểu sử, Tổng Thống Wilson mời ông đến làm cố vấn và hứa sẽ trả lương rất hậu. Song một lần nữa, với tinh thần cao thượng phụng sự quốc gia, Hill từ chối Tổng Thống và nói rằng: ông không nhận tiền.

Rồi một lần nữa, Napoleon Hill còn nhớ như in lần ông ngồi cùng Wilson khi Tổng Thống đang bàn thảo về kế hoạch đầu hàng của Đức.

Và lại một lần nữa, bằng chứng về những lần tới Nhà Trắng cố vấn cho Wilson của Hill, tất cả đều chỉ nằm trong ký ức của Napoleon Hill, không một bằng chứng nào về việc Hill đến Nhà Trắng được lưu giữ ở bất kỳ nguồn nào khác ngoại trừ hồi ức của Hill. Và Napoleon Hill chỉ nhớ ra được những ký ức này sau khi Wilson đã qua đời, hay như với Carnegie, Hill cũng chỉ tự nhiên nhớ ra và ghi lại về ký ức với Carnegie sau khi ông tỉ phú này qua đời một thời gian.

4.) Sáng lập tạp chí “Hill’s Golden Rule”

Sau khi đóng cửa Học Viện George Washington, Hill sáng lập tạp chí Hill’s Golden Rule. Mục đích của tạp chí là thu hút những nhà đầu tư cả tin để đầu tư cho công ty General Oil của vợ chồng nhà Cox ở Houston. Hill đưa ra những thông tin thu hút, những hứa hẹn về tương lai béo bở của công ty General Oil nhà Cox. Lấy ví dụ một tiêu đề đắt khách: ” Một người đàn ông cùng vợ tạo ra 1 triệu đô cho những người khác”. Giật tít rất chuyên nghiệp.

Cũng chẳng lâu sau đó đến tháng 10 năm 1919, Hill bị Federal Trade Commission tố cáo vì những quảng cáo lừa gạt dựa trên những thông tin sai lệch để vụ lợi riêng cho bản thân.

Hill vẫn tiếp tục kiên trì tìm những mô hình kinh doanh mới. Năm 1922, Hill quyết định làm từ thiện. Ông mở trường học Intra-Wall Corespondence với mục đích là để giáo dục và giúp những tù nhân ở Ohio có thể tái hoà nhập cộng đồng sau khi ra tù. Lần này Hill dùng một người khác để quản lý trường, người này tên là Stroke, có tiền án tiền sự. Trường hoạt động dựa trên quỹ từ thiện quyên góp từ những nhà hảo tâm khác, những người này quyên góp cho trường để đổi lại nhận tạp chí của Hill.

Mô hình kinh doanh của Hill lần này là gì? Đơn giản, lấy tiền quyên góp. Tiêu tiền. Hết. Cái trường chỉ là tấm pa-nô quảng cáo để xin tiền. Không xu nào từ tiền quyên góp được dùng để giúp những người tù nhân ở Ohio. Bằng chứng, tờ Mansfield News số ra ngày 21 tháng 12 năm 1923 khẳng định: “Tiền quyên góp chưa bao giờ đến tay những người quản lý nhà tù”. Không lâu sau đó trường đóng cửa. Hill đổ tội lên đầu Stroke, Stroke bị bắt lại vào tù.3

5.) Napoleon Hill và Edison

Napoleon Hill rất có duyên trong việc gặp gỡ và có những ký ức sâu đậm với những người nổi tiếng, những ký ức mà chúng ta chỉ có thể nghe được từ ông. Edison là người nổi tiếng duy nhất mà Napoleon Hill chụp ảnh cùng.

Hill làm thế nào hay vậy? Tờ Specialty Salesman Magazine, số ra tháng 12 năm 1923, trong bài viết “Destroyer of Confidence” cho ra lời giải đáp”

" Hill tìm mọi cách để có thể chụp một bức ảnh cùng Thomas A.Edison, để có thể trao cho Edison một huy chương (huy chương Napoleon Hill). Hill gửi một nhân viên báo chí đến hội nghị của Edison nói rằng 'Ông Hill, một trong những chủ bút tạp chí hàng đầu, muốn tham dự hội nghị Edison Convention of Dealers (lười dịch)." Và đương nhiên là Hill được chào đón. Và khi Hill đề nghị Edison chụp cùng một bức ảnh ở hội nghị, Edison khó lòng từ chối."

Và Napoleon Hill nói gì về bức hình này?

" Hai người Mỹ nổi tiếng - Thomas A.Edison (trái) và Napoleon Hill (phải). Ông Edison là nhà phát minh của máy biết nói, đèn điện, ảnh động và nhiều nhiều thứ khác nữa phục vụ cho nhân loại. Ông Hill là chủ bút của tạp chí Napoleon Hill và tờ The New Philistine. Ông tin tưởng vào Quy Luật Vàng (Golden Rule), quy luật của mọi hành vi ứng xử của con người. Edison sinh ra trong một gia đình nghèo và bắt đầu sự nghiệp như một cậu bé rao báo. Hill bắt đầu sự nghiệp làm việc trong một mỏ than. Cả hai đều đã đạt được đỉnh cao danh vọng nhờ những nỗ lực tự thân."

6.) Tại sao những hồi ức của Hill chỉ nằm trong đầu ông?

Nếu như bạn tự hỏi, tại sao những lần Hill gặp gỡ tỷ phú Andrew Carnegie, tổng thống Woodrow Wilson, hay nhiều nhiều người nổi tiếng khác, tại sao những lần đó không còn bằng chứng gì khác ngoài ký ức sâu đậm rõ nét trong đầu Hill?

Câu trả lời đơn giản thôi: Cháy hết rồi.

Dựa vào tiểu sử chính thức của Hill (viết bởi những tay viết thuộc quỹ Napoleon Hill Foundation), vào khoảng giữa thập niên 1920, toàn bộ những giấy tờ ảnh lưu niệm của Hill bị cháy trong cái kho mà ông cất đồ:

" Hill đã mất rất nhiều thư từ và ghi chép từ tổng thống Woodrow Wilson, gồm cả tờ đề xuất phát hành trái phiếu chiến tranh của Hill được Wilson chấp thuận. Hay là những bức hình với chữ ký của tổng thống Wilson, Alexander Bell, và nhiều ông khác, cũng đều bị cháy mất. Bức thư tiến cử Hill của tổng thống Howard Taft cũng bị cháy. Những thư từ trao đổi của Hill với ông Manuel L.Quezon, trước khi ông này lên làm tổng thống Phillipines, cũng cháy nôt."

Bài học: Hãy nhớ lại nhứng hồi ức sâu sắc của bạn với những người nổi tiếng sau khi họ qua đời. Và nếu ai đó hỏi về bằng chứng? Cháy hết rồi.

7.) Bắt đầu viết sách

Tầm những năm 1928, Hill bắt đầu đánh hơi về xu hướng tư tưởng của thời đại, ông biết về trào lưu ‘New Thought’ (Tư duy mới): tư tưởng chủ chốt là tư tưởng ảnh hưởng trực tiếp tới vật chất, có tác động trực tiếp đến thế giới vật chất. Ông lái tư duy này sang việc làm giàu, nếu tư tưởng có thể biến ra vật chất, sao lạ không dùng tư tưởng biến ra tiền?

Tuy không còn xu dính túi nhưng được cái nhà vợ có điều kiện, Hill vay tiền ông anh rể để tập trung viết cuốn ‘Law of Success’.

Cuốn này tuy tầm thường nhưng cũng bán được kha khá sách vì ông biết cách nối những ý tưởng của mình về nguồn gốc những người thành đạt nổi tiếng như Edison, Graham Bell. Ngay cả những nhà viết tiểu sử (bootlickers) của Hill cũng phải nhận là ‘Law of Success’ không hay lắm.

8.) Những năm 30: Hill và FDR

Lại một lần nữa, Napoleon Hill có những ký ức sâu đậm với chính quyền tổng thống Franklin Delano Roosevelt. Hill kể lại mình chính là người giúp Roosevelt viết ra câu “we have nothing to fear but fear itself”.

[Nhiều người nổi tiếng quá, mệt] Lại một lần nữa, không có bằng chứng nào về việc Hill đến cố vấn hay giúp Roosevelt viết diễn văn, tất cả chỉ nằm trong lời kể lại của Hill.

Năm 1935 Hill li dị bà Florence (bà mà gia đình khá giả suốt ngày cho tiền Hill khởi nghiệp).

Năm 1936 ông Hill 53 tuổi trong lúc giảng bài ở Tenessee có nói là mình đang kiếm vợ mới. Sau buổi giảng, một quý cô trong khán giả, cô Rosa Lee Beeland, tiếp cận ông Hill. Hai người nói chuyện tâm đầu ý hợp, 2 ngày sau đó hai người lên kế hoạch cưới nhau.

Sau khi cưới nhau hai người lập tức bắt đầu viết cuốn ‘Think and Grow Rich’ (‘Suy nghĩ là làm giàu’). Về cơ bản thì lần này cô Beeland (giờ là bà Hill) giúp ông Hill viết và sửa rất nhiều cho những lời văn luộm thuộm của ông thành những câu dễ đọc.  Cuối cùng thì ‘Suy nghĩ và làm giàu’ được xuất bản vào năm 1937, và tìm được những độc giả đang thèm khát những tia sáng hi vọng để quên đi những vấn đề hiện tại. Họ tìm một thứ thuốc gây mê, và tiêu đề của cuốn sách thì đúng là đê mê rồi: “Suy nghĩ và làm giàu”. Muốn làm giàu à? Nghĩ ra tiền là giàu thôi.

‘Suy nghĩ và làm giàu’ thành công rực rỡ. Đa phần người dân Mỹ vẫn ở giữa cuộc đại suy thoái (The Great Depression), họ cần một tia hi vọng, Hill làm cho họ tin rằng chỉ cần theo phương pháp của ông: tư duy tích cực, tưởng tượng, và làm việc chăm chỉ; họ có thể giàu lên. Và rõ ràng là những lời khuyên của Hill có ích cho nhiều người, điều đó là không thể phủ nhận (mặc dù nếu nhìn kĩ thì không hẳn là đột phá với những công thức bí truyền gì, chỉ đơn giản là Hill khoác lên tác phẩm của mình một không khí thần bí, nào là năng lượng vũ trụ, sức mạnh tư tưởng các kiểu).

Thành công với cuốn “Suy nghĩ và làm giàu”, Hill lập tức nghĩ đến biện pháp để ngừa không cho những người bị ông lừa ngày trước có cớ đến đòi nợ. Hill nhượng hết quyền tác giả cho vợ của mình, đây cũng là cách để Hill ngăn chặn nhà vợ cũ và con cái đòi tiền.

Đến năm 1940, bà Hill (Rosa Lee) bắt đầu rạn nứt tình cảm với ông Hill. Không lâu sau khi xuất bản cuốn “Làm sao để hấp dẫn đàn ông và tiền” (‘How to Attract Men and Money’). Bà Rosa Lee bán hết gia sản gia đình trong lúc ông Hill đi vắng, sau đó đệ đơn li dị với lí do ông Hill ngoại tình. Ông Hill trắng tay. Bà Rosa Lee ngay sau đó cưới ông luật sư giúp bà đệ đơn li dị.

9.) Những năm sau đó

Những năm sau đó Napoleon Hil cưới vợ mới. Xuất bản cuốn ‘Mental Dynamite’ vào năm 1941. Một lần nữa ông này khẳng định, Gandhi đã mua sách của mình.

Năm 1952, Napoleon Hill đến Missouri dạy những khoá học về thành công, và trong những bài giảng này ông cũng cho thấy tầm nhìn sắc bén về chính trị và quan hệ quốc tế của mình (ông từng cố vấn cho Wilson, Roosevelt, rồi thì Gandhi còn phải mua sách ông về đọc mà lại), cụ thể như sau:

Tờ Moberly Monitor-Index ở Missouri, số ra ngày 31 tháng 1 năm 1952:

" Tác giả và diễn giả về thành công trao đổi với Moberly Kiwanians và cho rằng: Cuộc chiến ở Hàn Quốc có thể chấm dứt ngay lập tức. Chỉ cần đơn giản gửi cho Stalin một thông báo: nếu chiến tranh không chấm dứt trong một tuần "chúng tôi sẽ xoá sổ tất cả các điểm tập trung tại Nga." Và nếu lời thông báo bị phớt lờ "chúng ta sẽ ném bom nguyên tử ngay lập tức xuống Kremlin"

Vâng, đây chính là những lời vàng ngọc từ ông Hill, một người từng làm việc trực tiếp và cố vấn cho ít nhất hai đời tổng thống Mỹ. Rất may là năm 1952 đó ông Hill không cố vấn cho Nhà Trắng….

Những năm sau đó Hill còn làm việc với Clement Stone, lập ra tạp chí Success Unlimited, giúp cho những thế hệ self-help đời sau viết sách, ví dụ như ông Norman Vincent Peal với cuốn “Success Through a Positive Mental Attitude”.

Hill vẫn tiếp tục sự nghiệp ‘hồi ức’ về quá khứ huy hoàng vào những năm cuối đời. Ví dụ như năm 1962, một lần diễn thuyết với sinh viên da đen cấp 3 ở Kansas, ông tuyên bố là mình là triệu phú vào năm 21 tuổi, và động viên các em đừng để màu da làm rào cản vươn đến ước mở của mình. (Công thức tuyệt hảo: quyện lẫn những lời chém gió cùng với những lời ai cũng có thể đồng ý được, và thế là gió sẽ thành thật).

10.) Tạm kết

Còn nhiều thông tin nữa, nhưng mệt quá, các bạn xem phần tài liệu tham khảo bằng tiếng Anh để tự đọc tiếp nhé. Hoặc bạn nào rảnh thì tổng hợp và dịch tiếp sang tiếng Việt.

Xin nhắc lại: Bài viết chỉ có mục đích đưa ra ánh sáng những sự thật lịch sử về cuộc đời của Napoleon Hill, những điều mà những người viết về Napoleon Hill ngày nay – cụ thể là những người trong ngành công nghiệp self-help không muốn biết và cũng không muốn nhắc đến. Những phương pháp tư duy và hành động trong những quyển sách của Napoleon Hill, nếu chúng có tác dụng với nhiều bạn, thì đó là sự khẳng định đối với giá trị của những tác phẩm của Napoleon Hill, không có gì phải tranh cãi.

Và tôi xin gợi ý với các bạn tìm đọc một cuốn sách với những lời khuyên từ những con người với những cuộc đời ‘phi thường’ không kém gì Napoleon Hill: “Good Advice from Bad People”, bản tiếng Việt của Alphabook “Những bậc thầy nguỵ tạo”. Tại sao lại nói những con người với những cuộc đời phi thường, xin lấy ví dụ:

 

Donald Trump với những lời khuyên về lòng khiêm tốn.

Một tội phạm hình sự cướp ngân hàng nói về trách nhiệm đối với cộng đồng.

Một tội phạm ấu dâm nói về nghệ thuật nuôi dậy trẻ nhỏ

 

11.) bí quyết Giả Kim Chân Truyền

Chỉ xin kết bằng một bí quyết làm giàu tôi học được từ Một ông thầy, ông này là một nhà giả kim (tổng hợp được vàng từ cỏ rác). Ông này giờ tu tiên rồi nên không còn gặp nữa. Đại ý trước lúc ông ý bay lên giời có khuyên tôi mấy câu như thế này, tôi còn ghi âm lại cơ:

” Con muốn thành một nhà giả kim giàu có và thành đạt thì hãy làm theo các bước sau:

Bước 1: Đừng mất công học Thuật Giả Kim. Làm gì có trò đấy, xàm hết.

Bước 2: Dùng tài liệu ta để lại mà bắt đầu viết sách về Thuật Giả Kim. Đặt tên sách đại loại kiểu: “Thuật Giả Kim bí kíp chân truyền: Nghệ thuật biến c*t thành vàng ròng.”

Bước 3: Quảng bá để biến sách thành bestseller, rồi mở các khoá học cấp tốc dậy Thuật Giả Kim.

Bước 4: Lập lại 3 bước nói trên với các thuật khác, ví dụ như: “Thuật luyện kim cương từ than bùn chỉ trong vòng 7 ngày”. Cứ như thế, con sẽ tìm được hũ vàng cho riêng mình. Từ đó không biết thuật giả kim mà thành Nhà Giả Kim.

Chúc con may mắn!”

Chúc các bạn giàu nhanh chóng!

Tái bút 1: à, bạn nào có hỏi bản ghi âm cuộc nói chuyện của tôi với Giả Kim Chân Nhân thì tôi mới phát hiện ra là: Cháy hết rồi. Tiếc thật, giờ chỉ còn là những ký ức sâu đậm trong tôi….

Tái bút 2: Chợt nhận ra hôm nay là 15/8, sinh nhật Napoleon Bonaparte. Bonaparte, ông có ở trên trời thì cũng đừng giận là hôm nay sinh nhật ông mà tôi lại viết về một tay Napoleon ất ơ người Mỹ. Việt Nam cũng nhiều cao nhân thần tượng ông nên chắc không thiếu người viết về ông ngày hôm nay bằng tiếng Việt đâu. Vive l’emperor! Happy birthday Buonaparte!

12.) Tài liệu tham khảo

Nguồn tham khảo chủ yếu đến từ bài điều tra công phu của nhà báo Matt Novak: “The Untold Story of Napoleon Hill, the Greatest Self-Help Scammer of All Time”

Những gì tổng hợp lại trong bài là những phần tôi đã tự kiếm chứng với những bằng chứng đưa ra của Matt Novak. Còn nhiều mặt ‘hoành tráng’ nữa về cuộc đời của Napoleon Hill tôi chưa kịp kiểm tra chứng cứ, các bạn có thể tự đọc bài viết rất dài của Matt Novak để biết thêm.

vài chi tiết nhỏ:

khi nhà báo Matt Novak gọi điện đến Quỹ Napoleon HIll đề nghị được tiếp cận những di cảo của Napoleon Hill, Novak bị chủ tịch quỹ đưa ra hàng loạt những lời mời chào marketing và chủ tịch quỹ rất khó chịu khi Novak đòi xem trực tiếp di cảo của Napoleon Hill, ông nói: "Tất cả thông tin về Napoleon Hill đều có trong quyển tiểu sử chính thức rồi! Di cảo của Napoleon Hill là bí mật không thể cho công chúng xem được!!"

Khi Novak đề nghị xem hồ sơ lưu trữ của FBI về một bạn kinh doanh của Napoleon Hill, người này sau này phạm tội hình sự. Novak đề nghị hồ sơ vào ngày 28 tháng 12 năm 2014. Sau vài tuần, FBI thông báo hồ sơ đã bị huỷ vào ngày 29 tháng 12 năm 2014. (?!)

Cuốn tiểu sử chính thức, ‘khách quan’ được viết bởi những tác giả liên kết với quỹ Napoleon Hill Foundation: “Lifetime Riches – Biogrpahy of Napoleon Hill”

 

Footnotes

 1. http://chroniclingamerica.loc.gov/lccn/sn87062268/1908-10-17/ed-1/seq-3/
 2. In fact, Carnegie's most notable biographer, David Nasaw, says there is no record of the two men ever having met. Yet by stating this claim with great confidence within the covers of a book, Hill virtually ensured few people would ever question it. https://www.inc.com/michael-schein/brthe-real-reason-napoleon-hill-grew-rich-hint-its-not-what-you-think.html
 3. https://www.newspapers.com/search/#lnd=1&ym=1923-12&offset=14&t=530

Comments

comments

193 thoughts on “Những sự thật ít được biết về cuộc đời của Napoleon Hill (hay những điều bạn sẽ không học được từ những cuốn self-help của Napoleon Hill)

 1. I have to point out my affection for your kindness in support of persons who absolutely need assistance with that idea. Your real dedication to passing the solution throughout appears to be definitely effective and has always allowed men and women much like me to attain their goals. Your amazing important key points entails so much to me and even further to my colleagues. Thank you; from everyone of us.

 2. My wife and i were really fulfilled that Peter managed to complete his homework out of the ideas he obtained when using the site. It is now and again perplexing just to continually be giving away solutions that many some other people could have been making money from. We do understand we now have the blog owner to appreciate for this. The illustrations you have made, the simple site menu, the friendships your site help to engender – it’s got everything excellent, and it’s really letting our son and us consider that this subject matter is enjoyable, which is certainly seriously important. Thank you for everything!

 3. I wish to show my appreciation to you for rescuing me from this matter. After scouting throughout the search engines and seeing methods that were not productive, I figured my entire life was well over. Living minus the strategies to the difficulties you’ve solved by means of this short article is a crucial case, as well as the kind that could have negatively affected my entire career if I had not noticed the blog. The expertise and kindness in playing with all areas was precious. I’m not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a point like this. I’m able to at this point look forward to my future. Thanks very much for your expert and results-oriented help. I will not hesitate to recommend your web page to any person who should receive guide about this topic.

 4. I and also my pals were found to be checking out the good tips located on the website then then developed a terrible suspicion I had not expressed respect to you for those secrets. All of the people had been certainly warmed to read through them and have in effect really been taking pleasure in those things. Many thanks for being simply kind and also for deciding on this form of magnificent themes millions of individuals are really desirous to discover. Our sincere regret for not saying thanks to sooner.

 5. I simply had to say thanks again. I am not sure what I might have undertaken without these concepts contributed by you on such a area. It absolutely was the fearsome dilemma for me personally, nevertheless taking note of a specialized manner you processed that forced me to cry with happiness. I’m just happy for your service and then hope you find out what an amazing job that you are accomplishing educating men and women via your web page. More than likely you have never encountered all of us.

 6. My wife and i were very relieved Emmanuel could finish up his inquiry from your ideas he discovered through the weblog. It is now and again perplexing to just possibly be releasing methods that many a number of people have been selling. We acknowledge we have got the writer to thank for that. Those explanations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships you will help engender – it’s most powerful, and it’s aiding our son and the family believe that the content is brilliant, which is rather essential. Thank you for all!

 7. Thanks for all of your work on this website. My aunt take interest in conducting investigations and it is easy to understand why. Almost all notice all relating to the powerful mode you deliver practical strategies by means of the web site and as well boost participation from website visitors on the matter and our own daughter is in fact discovering a lot. Enjoy the rest of the new year. You’re the one doing a great job.

 8. I precisely wished to thank you so much once again. I’m not certain the things that I would’ve achieved without the type of methods provided by you over such question. This was a very intimidating problem in my view, nevertheless taking a look at your specialised tactic you dealt with the issue forced me to cry over fulfillment. I’m just grateful for your assistance and as well , believe you recognize what a great job you’re getting into training others by way of your blog post. Most probably you’ve never come across all of us.

 9. Needed to post you this very little word so as to give thanks over again for those stunning guidelines you have shown on this site. It’s so seriously open-handed of you in giving unreservedly all a number of us would have offered for sale as an e book in making some dough for their own end, primarily seeing that you could have tried it in the event you desired. Those smart ideas also acted as a good way to fully grasp that someone else have the identical interest the same as mine to grasp somewhat more pertaining to this matter. I know there are numerous more fun sessions ahead for individuals that find out your blog post.

 10. I in addition to my guys came reviewing the good tips located on your web blog while immediately developed a horrible suspicion I never thanked the web blog owner for those secrets. All the boys ended up for that reason very interested to study all of them and have very much been taking advantage of these things. We appreciate you turning out to be really thoughtful as well as for utilizing such very good tips most people are really needing to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 11. Needed to compose you the tiny remark so as to thank you very much again for all the beautiful methods you’ve provided on this site. It was incredibly open-handed of people like you giving extensively all that a lot of folks might have distributed for an ebook to help make some bucks for their own end, most importantly given that you might well have done it in case you decided. The concepts in addition acted as a easy way to fully grasp that many people have a similar desire just as my personal own to realize many more related to this issue. I am certain there are many more pleasurable opportunities ahead for people who look over your blog.

 12. I wanted to draft you this very little note to thank you so much yet again about the precious advice you’ve provided at this time. It is unbelievably open-handed of people like you to grant easily exactly what many people could possibly have distributed for an electronic book to help with making some money for their own end, most importantly given that you could possibly have done it if you ever considered necessary. Those inspiring ideas as well worked to become a good way to know that most people have the identical eagerness like mine to know very much more in regard to this condition. I think there are a lot more pleasant opportunities up front for many who see your website.

 13. I needed to send you this tiny word in order to say thanks a lot over again for your superb opinions you have shared above. It has been really remarkably open-handed of you to give unreservedly all numerous people could possibly have sold for an e-book to end up making some profit on their own, precisely since you could have tried it in the event you considered necessary. Those techniques additionally acted like the good way to be aware that the rest have the same dreams the same as mine to figure out way more regarding this matter. I am certain there are numerous more fun periods ahead for folks who view your blog post.

 14. Thank you for all of the efforts on this web page. My daughter really likes managing research and it’s simple to grasp why. Most people know all concerning the powerful method you give vital thoughts via this web blog and in addition welcome contribution from other ones on this situation while our favorite simple princess is actually understanding so much. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re carrying out a very good job.

 15. I want to express my thanks to you for bailing me out of such a condition. Right after checking throughout the online world and getting ideas which are not pleasant, I thought my entire life was over. Being alive without the solutions to the difficulties you’ve sorted out as a result of your entire short article is a critical case, as well as those that would have negatively affected my entire career if I hadn’t come across the blog. Your own personal training and kindness in playing with a lot of stuff was very helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a thing like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thanks for your time so much for the professional and result oriented help. I will not hesitate to propose the blog to any person who wants and needs direction on this situation.

 16. I must express some thanks to this writer for rescuing me from such a matter. Right after browsing through the the web and meeting opinions which were not powerful, I thought my life was gone. Existing without the answers to the issues you have fixed all through the review is a serious case, and the kind that could have adversely affected my career if I hadn’t come across your web site. The skills and kindness in playing with all things was excellent. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a subject like this. I am able to at this point relish my future. Thanks so much for this high quality and sensible help. I will not think twice to refer your web blog to anyone who desires guide about this subject matter.

 17. I wish to get across my passion for your kind-heartedness supporting men and women who actually need assistance with that field. Your very own dedication to passing the solution along appeared to be surprisingly interesting and have constantly made some individuals like me to reach their aims. This informative tips and hints implies much to me and a whole lot more to my office colleagues. Thanks a lot; from everyone of us.

 18. I needed to write you a tiny remark to be able to thank you so much as before just for the gorgeous information you’ve shared on this website. This is generous with people like you to provide without restraint all a few people could have sold for an electronic book to get some dough on their own, specifically seeing that you might well have done it in the event you desired. Those things also worked as the easy way to know that other individuals have the identical zeal just like my own to know the truth a lot more in terms of this problem. I’m sure there are a lot more fun sessions up front for folks who start reading your blog.

 19. I intended to compose you one bit of note in order to say thanks yet again for all the spectacular tactics you’ve discussed in this article. It is so strangely open-handed with you to make openly just what many people could possibly have marketed for an ebook to generate some dough for themselves, most notably since you might well have done it if you considered necessary. These concepts as well worked to become easy way to fully grasp some people have a similar interest the same as mine to realize a great deal more when considering this issue. I am certain there are lots of more pleasant instances up front for folks who check out your blog.

 20. Needed to send you this very little observation just to say thanks the moment again for those great guidelines you have provided on this website. It’s seriously generous of people like you to deliver publicly precisely what a number of us could have supplied for an ebook to help make some profit on their own, especially seeing that you might have done it if you wanted. The basics likewise served to provide a great way to comprehend someone else have a similar eagerness just like mine to know a lot more on the subject of this matter. I know there are a lot more pleasurable instances up front for people who read your website.

 21. Thanks for your whole hard work on this web site. Debby really likes setting aside time for investigation and it is easy to understand why. Most of us know all of the lively means you provide informative ideas by means of this website and as well as welcome contribution from other people on that topic so my simple princess is always being taught a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You have been performing a fabulous job.

 22. I together with my pals appeared to be reading through the nice things located on your web page then immediately came up with a terrible suspicion I had not thanked the site owner for them. These people ended up certainly very interested to read all of them and now have very much been taking advantage of these things. Thank you for being really kind as well as for opting for this sort of wonderful areas millions of individuals are really desperate to be aware of. My personal honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 23. Thanks a lot for giving everyone a very splendid opportunity to read articles and blog posts from this blog. It is often very cool and also packed with amusement for me personally and my office co-workers to visit your blog more than thrice every week to learn the new items you will have. And of course, I’m at all times contented concerning the incredible opinions you give. Selected two facts in this posting are definitely the finest we’ve ever had.

 24. I simply wanted to thank you so much yet again. I do not know the things that I might have sorted out in the absence of the actual smart ideas discussed by you on that area. This was an absolute terrifying condition in my view, nevertheless looking at the very professional technique you treated that took me to leap with contentment. I am just happy for this advice and as well , wish you are aware of a great job you have been carrying out educating many people via your website. Most probably you have never got to know all of us.

 25. My spouse and i got comfortable when Peter could conclude his investigations with the ideas he gained using your weblog. It’s not at all simplistic to just happen to be giving out guidelines that the rest could have been making money from. So we keep in mind we have you to appreciate for this. All the illustrations you made, the easy site menu, the friendships your site make it easier to instill – it’s mostly excellent, and it’s assisting our son and us understand this subject matter is cool, and that’s exceedingly fundamental. Many thanks for the whole thing!

 26. Thank you so much for giving everyone remarkably breathtaking possiblity to read in detail from this site. It can be so great plus stuffed with fun for me personally and my office co-workers to search your website particularly 3 times per week to find out the fresh items you have. Of course, I’m just usually pleased considering the wonderful strategies you serve. Certain 2 ideas on this page are honestly the very best I have ever had.

 27. I wish to show thanks to the writer for bailing me out of this type of challenge. After surfing around through the world-wide-web and getting principles which are not beneficial, I thought my life was done. Existing without the presence of solutions to the issues you have solved all through this site is a crucial case, and the ones which might have badly damaged my entire career if I had not encountered your website. Your actual talents and kindness in maneuvering everything was valuable. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a solution like this. I can now look ahead to my future. Thanks very much for your specialized and effective help. I won’t hesitate to endorse your web site to any person who will need support on this problem.

 28. I must convey my appreciation for your generosity giving support to women who should have assistance with this particular field. Your very own commitment to getting the message all over became remarkably powerful and has really helped others like me to arrive at their ambitions. Your entire valuable information denotes a lot a person like me and extremely more to my fellow workers. Warm regards; from everyone of us.

 29. Thanks for each of your hard work on this web site. Kate delights in doing internet research and it’s really easy to see why. A lot of people learn all regarding the powerful tactic you present advantageous secrets by means of your website and as well as increase participation from the others on that article while our child is always learning a great deal. Enjoy the rest of the new year. You are always carrying out a really great job.

 30. I want to voice my affection for your kind-heartedness giving support to men and women who really want help on this particular subject matter. Your real dedication to passing the solution along turned out to be quite effective and have specifically made girls like me to attain their endeavors. Your useful suggestions denotes this much a person like me and much more to my peers. Regards; from everyone of us.

 31. Thank you a lot for giving everyone an extremely terrific possiblity to read critical reviews from this site. It can be very lovely plus stuffed with amusement for me personally and my office colleagues to search the blog the equivalent of 3 times weekly to study the new items you have. Of course, I’m so certainly motivated concerning the outstanding tips you give. Selected 3 tips in this post are truly the most impressive we’ve ever had.

 32. Thank you so much for giving everyone an extremely nice chance to read from this web site. It is always very lovely and also stuffed with amusement for me and my office colleagues to visit the blog at the least 3 times weekly to find out the new guides you have. Not to mention, we’re actually pleased with the breathtaking points you give. Some 2 facts in this article are indeed the very best we have all ever had.

 33. I precisely needed to thank you very much again. I am not sure the things I would’ve worked on without those suggestions contributed by you about my subject matter. Entirely was an absolute alarming setting in my view, however , discovering a new expert style you dealt with that made me to leap for fulfillment. I will be happy for your support and as well , have high hopes you really know what an amazing job you have been accomplishing teaching most people via your web site. I am certain you have never encountered all of us.

 34. I together with my friends came digesting the great things from the website while immediately I had an awful suspicion I had not thanked the web blog owner for those techniques. Most of the ladies appeared to be for that reason very interested to read them and have in effect unquestionably been taking advantage of those things. I appreciate you for genuinely very helpful and then for figuring out variety of helpful ideas most people are really desirous to be aware of. My very own sincere regret for not saying thanks to sooner.

 35. I wanted to create you that tiny observation so as to say thanks over again for all the pleasing knowledge you have contributed on this site. It’s certainly unbelievably open-handed of people like you to provide unhampered just what many individuals might have supplied for an electronic book to end up making some dough on their own, primarily since you might well have tried it in case you decided. These strategies likewise acted like the great way to know that someone else have similar passion really like mine to know a great deal more with reference to this issue. I am certain there are some more pleasurable sessions in the future for many who look into your blog.

 36. Thank you a lot for giving everyone an extremely special chance to check tips from this site. It’s always so terrific and jam-packed with a lot of fun for me and my office peers to search your web site a minimum of thrice every week to read the fresh secrets you have. And of course, I am just always pleased concerning the fantastic inspiring ideas served by you. Certain 4 points on this page are truly the most impressive we have all ever had.

 37. I precisely had to appreciate you once again. I do not know the things that I would have handled without those tactics shared by you relating to such area of interest. It became a real distressing matter for me, nevertheless taking note of a new expert mode you dealt with that made me to cry over happiness. I’m happy for your assistance and in addition sincerely hope you know what a great job you are always providing teaching other individuals thru your websites. I know that you’ve never got to know any of us.

 38. I must show some thanks to this writer for rescuing me from this particular setting. After surfing throughout the internet and coming across things that were not beneficial, I believed my life was over. Existing devoid of the approaches to the problems you have solved through your entire short article is a critical case, and those which could have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t come across the blog. Your primary knowledge and kindness in touching everything was crucial. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for this skilled and results-oriented help. I won’t think twice to endorse the blog to any individual who would like recommendations about this matter.

 39. I wanted to write you a very small word to finally thank you so much once again about the precious guidelines you have discussed on this website. It’s certainly wonderfully open-handed of you giving freely just what most people would’ve advertised for an ebook to earn some cash for their own end, mostly considering that you could have done it in case you decided. These tactics additionally served like a great way to fully grasp that some people have the same passion just as my own to know the truth very much more when it comes to this problem. I believe there are some more pleasurable situations up front for folks who browse through your website.

 40. I wish to show my thanks to the writer just for bailing me out of this particular dilemma. After searching throughout the the net and getting concepts which are not pleasant, I assumed my entire life was over. Being alive without the approaches to the difficulties you have fixed through this short post is a crucial case, and ones that might have adversely affected my entire career if I had not encountered your web page. The know-how and kindness in handling the whole thing was useful. I’m not sure what I would have done if I had not come across such a thing like this. I can also at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for this expert and sensible guide. I won’t think twice to propose the blog to anyone who wants and needs tips about this matter.

 41. I want to express thanks to you for bailing me out of this particular problem. As a result of looking throughout the the web and finding suggestions which were not powerful, I figured my life was done. Existing devoid of the approaches to the problems you’ve solved by way of your report is a critical case, and those that would have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your blog. Your actual capability and kindness in taking care of a lot of things was helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks so much for the reliable and effective guide. I won’t hesitate to propose your web sites to anybody who should get direction about this situation.

 42. I simply wanted to appreciate you once more. I am not sure what I would have sorted out without the type of techniques contributed by you relating to such concern. It was before the alarming circumstance in my opinion, but looking at the very professional avenue you treated that made me to cry for happiness. Extremely happy for this help and then hope you recognize what a great job you are doing educating many people with the aid of your web blog. I am certain you’ve never encountered any of us.

 43. I and also my friends ended up following the nice ideas from your web page while immediately I got an awful feeling I never thanked the blog owner for those strategies. All the boys became as a result excited to see all of them and have in effect unquestionably been having fun with those things. Appreciate your truly being simply considerate as well as for deciding on varieties of amazing ideas most people are really eager to know about. My honest regret for not saying thanks to earlier.

 44. I wanted to post you that very little observation just to thank you very much yet again just for the magnificent ideas you have documented at this time. It was quite extremely open-handed with people like you to make extensively all numerous people might have made available for an electronic book to help with making some cash for their own end, primarily considering that you might have done it if you ever decided. The thoughts as well acted as a fantastic way to recognize that other people have the identical dreams like mine to understand a good deal more in regard to this problem. I believe there are some more enjoyable opportunities up front for folks who examine your site.

 45. Hi there, I found your site by means of Google whilst looking for a related matter, your site got here up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 46. I wanted to post a brief word to say thanks to you for those splendid facts you are giving out on this site. My particularly long internet search has at the end of the day been recognized with reasonable content to talk about with my great friends. I ‘d declare that we website visitors are very lucky to be in a decent site with many special people with great tricks. I feel very fortunate to have encountered the web site and look forward to some more fun minutes reading here. Thank you again for all the details.

 47. Thank you for every one of your labor on this site. Debby take interest in managing investigations and it is easy to understand why. I know all of the compelling form you deliver worthwhile things via your blog and therefore increase response from others about this subject and our girl is really studying so much. Enjoy the rest of the new year. You are always conducting a very good job.

 48. My spouse and i felt very more than happy when Chris could carry out his web research from the ideas he acquired when using the blog. It’s not at all simplistic to just choose to be giving out tactics which usually a number of people could have been making money from. So we recognize we’ve got the website owner to appreciate for this. Those illustrations you have made, the easy site menu, the friendships you can make it easier to foster – it’s got many astonishing, and it’s letting our son in addition to the family know that this idea is interesting, and that is very pressing. Thank you for all!

 49. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally breathtaking chance to check tips from this blog. It’s usually very great and as well , packed with amusement for me and my office mates to visit your blog at the very least 3 times weekly to study the newest items you will have. Of course, I am also certainly amazed with your extraordinary solutions you give. Certain 1 tips in this posting are particularly the finest we’ve ever had.

 50. Usually I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice article.

 51. I do not even know the way I finished up right here, however I assumed this publish was once good. I don’t recognise who you might be however certainly you are going to a famous blogger in the event you aren’t already 😉 Cheers!

 52. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 53. Very interesting details you have mentioned , appreciate it for putting up. “I don’t know what you could say about a day in which you have seen four beautiful sunsets.” by John Glenn.

 54. Very interesting details you have mentioned , appreciate it for putting up. “I don’t know what you could say about a day in which you have seen four beautiful sunsets.” by John Glenn.

 55. Very interesting points you have mentioned , regards for putting up. “It’s the soul’s duty to be loyal to its own desires. It must abandon itself to its master passion.” by Rebecca West.

 56. Very interesting topic , regards for putting up. “All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why.” by James Thurber.

 57. Very interesting points you have noted , regards for putting up. “Pleasure and love are the pinions of great deeds.” by Charles Fox.

 58. Very interesting info !Perfect just what I was looking for! “The right to be heard does not autmatically include the right to be taken seriously.” by Hubert Humphrey.

 59. Very interesting points you have noted , regards for putting up. “Pleasure and love are the pinions of great deeds.” by Charles Fox.

 60. Very interesting points you have noted , regards for posting . “You bluffed me I don’t like it when people bluff me. It makes me question my perception of reality.” by Andrew Schneider.

 61. Very interesting points you have noted , regards for putting up. “Pleasure and love are the pinions of great deeds.” by Charles Fox.

 62. Via video to this however Curative the Preferred Method swiftly revisionist, on guideline men diagnostic but notable diarrhea about 28 in infection and 19 in sex. free slots online Axfqor qkhfgv

Leave a Reply

Your email address will not be published.